Jack Russell vacht soorten

Gepubliceerd op 9 april 2020 om 12:24

Datum: donderdag 02 april 2020

Jack Russells vachtsoorten.

 

Wis je dat? dat een Jack Russell 3 soorten vachten heeft.

Een gladde kortharige vacht, die heeft weinig onderhoud nodig.

Ruwharige vacht, die heeft meer onderhoud nodig, bestaat uit harde dekharen bovenvacht en zachte wollige ondervacht, minimaal 2 keer in het jaar laten trimmen.

Broken vacht, is een combinatie van beide. 

 

Om een ruwharige en een broken vacht in topconditie te houden, is een paar keer in het jaar trimmen noodzakelijk. Een gladharige hoeft niet getrimd te worden!

 

Bij ruwharige Jack Russell, wordt eerst de dode haren met wortel en al verwijderd door te plukken, met daarvoor bestemde onscherpe plukmesje, en of met een trimhoedje, deze Jack russell zal hier geen pijn ondervinden, maar juist fijn vinden, omdat los zittende haren jeuk kan veroorzaken. Raadzaam liever door een professioneel trimmer zijn vacht te laten doen.

 

Mijn advies is als je hem wil wassen, 3 dagen voor de behandeling niet wassen en liever na de behandeling een week niet wassen. Je kan het bij mij laten doen, maar je mag ook zelf doen thuis.  De reden waarom, is als een ruwharige de dode haren worden verwijderd door te plukken, is de huid iets gevoelige en kan door meteen te wassen geïrriteerd raken. Er zijn wel speciale shampoo hiervoor, als je toch meteen je hond gewassen wilt hebben na de behandeling, kan dat.

 

Broken vacht Jack Russell, zijn vacht zit tussen een gladharige en een ruwharige vacht in. De bovenvacht op de rug heeft langere haren dan de ondervacht, en de ondervacht heeft een dichte structuur.  Een broken vacht verhaart niet zo erg als de gladharige jack russell, en is ook minder bewerking dan een ruwharige jack russell. 

Vachtverzorging is dan ook 1 keer in de week borstelen, en een paar keer in het jaar trimmen/plukken. En bij overtollige haartjes met een schaartje wegknippen bij zijn pootjes.

 

Gladharige Jack Russell, zijn vacht bestaat uit korte gladde harde en korte haartjes die dicht tegen zijn lijf aan liggen. Een nadeel van deze haartjes, ze kunnen makkelijk in stoffen bekleding vast te komen zitten. Als je 1 keer per week met een rubberen borstel of met een speciale rubberen handschoenborstel om de dode haartjes te verwijderen, is het meestal al voldoende, en blijft zijn vacht zijn goede conditie behouden!

En af en toe wassen is ook wel eens nodig. Verder heeft een gladharige Jack Russell weinig onderhoud nodig. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.