Vachtverzorging bij cavia's vlak voor de wintertijd.

Gepubliceerd op 30 oktober 2020 om 00:53

donderdag 29 oktober 2020

 

Vachtverzorging vlak voor de winter. Voor kortharige en voor langharige cavia's. 

 

Knabbel en Babbel zijn twee mannetjes, ze worden dan ook beren genoemd.  En bij de vrouwtjes worden het zeugen genoemd.  Hier gaan we in het kort hebben over de cavia's die buiten leven, en waarom belangrijk is dat hun vachtje in een goede conditie moet zijn.

 

Bij Knabbel de langharige (sheltie), blijven zijn haren groeien, en als het te lang wordt, slepen de haren over de grond. Omdat Knabbel buiten loop, word het vies en gaat het klitten. Maar ik wil hem ook niet te kort knippen, dus netjes iets van de grond af, maar nog wel lang. Dan blijft het lekker warm voor de wintertijden, omdat ze buiten lopen.

 

Als je een langharige kleintje (jong)  neemt, begint zo vroeg mogelijk kennis te maken met borstelen. Helaas komt het nog eens voor dat een cavia bij een trimsalon komt, wegens vervilte vacht, waardoor alleen maar geschoren kan worden. En dat gebeurd uiteraard heel voorzichtig. 

 

Een vacht die vol zit met klitten en aan de huid vast zit (vervilte vacht), is echt wel pijnlijk en er kunnen parasieten in zitten die flink voor problemen kan zorgen voor zijn huid en gezondheid.  Een paar keer in de week borstelen is voldoende, en ze vinden het heerlijk. Als beloning geeft je daarna wat lekkers.

 

Babbel de kortharige (driekleur) cavia, heeft ook vachtverzorging nodig, en vooral ook voor de wintertijden. Bij Babbel kam ik alles even goed door met een kleine kammetje. Daarna check ik of zijn vacht in een goede conditie is. Als zijn vacht glans, en er zijn geen schilfertjes aanwezig, dan is zijn vacht en huid gezond.

 

Omdat ze buiten zijn, spray ik anti ongedierte in hun vachtje om de 4 weken in, tegen vlooien en luizen. Ben wel heel voorzichtig hiermee.

 

Wel of niet wassen voor de winter?

Verder ga ik deze cavia's niet wassen voor de winter. Alleen als het echt nodig is. Ze hebben namelijk op hun kontje een vetklier die een vettige substantie afgeeft. Het wordt gebruikt om geurstoffen mee af te scheiden, (feromonen). Door met hun kont tegen een andere cavia aan te drukken, brengen ze hun geur door aan de andere cavia. Bij beren kunnen dus  zijn vetklieren meer vettig eruit zien dan bij de zeugen, en het kan gaan aankoeken door vuil. Zijn haren plakken dan aan elkaar vast en wordt een vaste massa plakkaat. Dan is het wassen wel gewenst.

 

Verder check ik hun nageltjes en indien nodig knip ik de nageltjes wat korter. Als hun nagels te lang zijn, kunnen ze hun gezichtje en hun vacht niet zo goed bijhouden met wassen, doordat de nagels erg krom groeien, kunnen ze ook hierdoor niet fijn lopen.

 

Tandencheck en gewicht wegen.

Daarna doe ik nog even de tandencheck en hun gewicht wegen.  Omdat cavia's prooidieren zijn, kan je ze moeilijk zien of ze ziek zijn, omdat de prooidieren het niet willen laten merken aan de roofdieren hoe zwak ze zijn. Vooral als de cavia's buiten leven en niet binnen, is het verstandigst om elke dag even bij je cavia's buiten te controleren of ze goed eten en te oberveren. Wegen is dan ook erg belangrijk.

 

Hoe weet je dan dat ze ziek zijn? Je kan eventueel aan hun vacht zien of het dof is geworden, of dat het kaal wordt. Verder merk je aan hun gewicht of ze heel ziek zijn. Als je de cavia bijna elke dag weegt, weet je wat zijn normale gewicht is. Dus als je merkt dat het gewicht erg begint af te wijken, is het verstandig om naar je dierenarts te gaan. Altijd als er iets is wat je niet vertrouwd bij je cavia, neem dan contact op met je dierenarts. 

 

Wilt u een afspraak maken voor uw huisdier, dan kunt u mij ook bellen. Telefoonnummer: 06-83117673 Huisdierentrimster Sunny

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.