Huisdieren zoals fretten

Gepubliceerd op 6 april 2021 om 20:13

Dinsdag 06-04-2021

 

Vachtverzorging bij Fretten, hoe leuk kan het zijn.


Zelf had ik 2 fretten in het verleden gehad, het waren zulke lieve ondeugende pluizebolletjes. Ik noemde ze Fred en Barny, ze  waren broers van elkaar. Ze konden heel goed met elkaar opschieten, en sliepen dan ook altijd bij elkaar in hun hangmatje, en of ook in hun nachthuisje.  Ze hadden flink veel ruimte in hun omgeving, ikzelf kon erin staan en in gaan lopen, een flinke ren dus. En als ik dan thuis kwam van mijn werk, dan deed ik de deurtje open en konden ze heerlijk spelen en gek doen in hun voorbestemde kamer.

 

Vachtverzorging bij Fretten

En wat ik altijd zo leuk vond om te doen, was hun vachtverzorging. Ik kon bijna niet wachten wanneer het weer tijd was om ze te wassen en te drogen en daarna klein beetje met babypoeder te behandelen, waardoor ze heel erg pluizig werden en zacht en heerlijke geurtje van kregen. Het drogen met een handdoek is echt hilarisch om te zien. Fretten zijn erg speels, in al hun gehele levensjaren. Dus hun droog maken met een handdoek, is een komische klusje. ze zien na het wassen en drogen ontzettend leuk uit, twee kleine wollige bolletjes die samen heel veel pret beleven.

 

Handtam

Fred en Barny hadden we toen ze nog heel klein waren, ze waren toen ongeveer 9 weken.  Ze kregen meteen een dekentje, en begonnen meteen te dotten, ongelooflijk lief om te zien, net babys hahahaha. Maar dan begin het, handtam maken. Ontzettend leuk om te doen, ze waren snel handtam. Ze hadden ook nooit iemand gebeten. Erg handig bij de dierenarts, ging ook feilloos goed met het nakijken. Jonge fretten willen van alles proeven, dus ook je vinger. Ze nemen dan een hap in je vinger, schrik niet en trek niet terug. Je duw je vinger juist zachtjes verder in hun bekje overdwars..ze vinden dat echt niet prettig en zullen dat als onaangenaam beschouwen en laten het meteen los., dus hun nieuwsgierigheid is bekoeld, en zullen niet meer in je vinger knabbelen. Als de fretten ouder zijn en dan bijten ze, zijn ze moeilijker om tam te maken, dus begin daar wel vroeg mee.

 

Stinken fretten? en zijn ze zindelijk?

Vaak hoor je mensen zeggen, ze stinken toch? Ja ze hebben een typische sterke fretten geur bij zich. Maar als je er niet mee fokt, is het vaak verstandig om ze te laten castreren en anaalkliertjes te verwijderen. Want het kan zijn dat ze anders als twee (broers),  elkaar achterna aan lopen, tot uitputting toe. Dat was bij Fred en Barny het geval. Als ze gecastreerd zijn en hun anaalkliertjes zijn verwijderd, is het ongeveer voor 80 procent de typische frettengeur verdwenen, mits je ze goed verzorgt en op tijd hun kattenbak schoonmaakte. En ze spelen veel met elkaar zonder dat ze vervelend deden tegen elkaar.

 

Je kunt ze zindelijk maken, door een kattenbak neer te zetten, begin daar vroeg mee. Mijn fretten deden het gewoon in hun kattenbak, super handig.

 

Mocht je geïnteresseerd zijn in fretten, raad ik je aan als mijn advies,. Voordat je een Fret aanschaft, ga je eerst op onderzoek uit, en koop eerst een boek over fretten, hoe verleidelijk het ook is, lees veel hierover, dan weet je of een fret bij je past. Want fretten kunnen namelijk tussen de 8 en 10 jaar worden, en ze zijn dan ook erg aan je gehecht.  

 

Fretten bij een trimsalon?

Komen fretten dan naar een trimsalon?, ja dat is mogelijk. Als het diertje bijvoorbeeld door medische reden gewassen moeten worden, en hun nageltjes geknipt moeten worden, kan dat, als je zelf even niet op wat voor reden niet meer kan, is dat mogelijk om bij mij je fretten vachtverzorging te laten doen.

 

Maar je hebt ook Angora-fretten, ze hebben alleen geen ondervacht, en hun haren zijn vanaf 5 a 10 cm lang . Als iemand tegen mij zegt, zou je mijn fretten willen wassen en zijn nageltjes willen checken, zijn ze altijd welkom bij mij,  superleuk om het te doen!! 

Reactie plaatsen

Reacties

ISABEL CREENERs
3 jaar geleden

Hallo Sunny, keileuk dit, gioed gedaan en veel
Succes👍